Seni Gelişmekten Alıkoyan Şeyler Ne?

Hepimiz gelişmek istiyoruz, hem de her anlamda. Söz konusu özellikle kendi antrenman performansımız veya fiziğimiz olduğunda duygular işin içine olması gerekenden fazla girebiliyor ve bu bizi realiteden uzaklaştırıyor. Antrenmanlarımıza duygusal bağlarımızın olması tamamen kabul edilebilir fakat bu bizi, objektif düşünmekten alıkoyuyorsa değiştirmemiz gereken şeyler var demektir. Sizlere, gördüğüm belli başlı hatalardan bahsetmek istiyorum.

1-) HEDEFSİZLİK

Çoğu insan ne istediğini bilmeden tonlarca egzersiz yapıyor. Hedeflerin ne? Yaptığın bu egzersizler hedeflerine ulaşmana yardımcı oluyor mu? ‘’Fit olmak istiyorum.’’ Tamam, O halde ‘’fitin’’ senin için tanımı ne? ‘’ Güçlü olmak istiyorum.’’ Tamam, Hangi alanda ‘’güçlü’’ olmak istiyorsun?

Düşünün ki yakın bir arkadaşınızın yaşadığı bir problem var ve siz buna kendi dünyanızla çözüm getirebiliyorsunuz. Keskin, net ve rasyonel kararlar almasına yardım edebiliyorsunuz ya da en azından yorumlayabiliyorsunuz. Şimdi aynı şeyin kendi başınıza geldiğinde vereceğiniz tepkileri, alacağınız reaksiyonları düşünün. Muhtemelen pek fazla rasyonel değildiniz? Tıpkı bu durumlardaki gibi insan kendi antrenman hedeflerini seçerken çok şeyi aynı anda isteyebiliyor, çekingen davranabiliyor ya da aslında o kadar da uzun vadede önemli olmayan detaylara takılıp ilerlemekten geri kalabiliyor. Kısaca insan birçok şeyde olduğu gibi söz konusu kendi olunca fitness hedeflerinde de duygusal davranabiliyor.

Hedeflerini net olarak belirle ve ortaya performansını koy. İlerlediğin, gelişimini ölçeklendirebildiğin ve keskin hedeflerin olduğu müddetçe iyi yol kat edebilirsin, başı boş savrularak değil.

2-) ANTRENMAN DEĞİL EGZERSİZ YAPIYOR OLMAK

Her hareketin bir nedeni olmalı. Elbette bazı hareketlerin nedenleri daha keskinken bazılarının detay nedenleri olabilir. Nedensiz yapılan hareketlere ‘’eğlence’’ gözüyle bakabiliriz. Bu da çok güzel bir neden fakat her ne kadar eğlenceli de olsa ilerleyen süreçte eğlendiğiniz harekette işler zorlaşınca yine eğlenceli olacak mı? Zorluk, gelişim, bir şeyleri başarma hissi seni eğlendiriyorsa evet kesinlikle olacak fakat sadece ‘’yeni’’ olanın verdiği keyif seni eğlendiriyorsa hayal kırıklığına uğrayacaksın.

Spora yeni başlayan insanlardan çok kez şunu işitiyorum: ‘’Senin gibi antrenman yapmak istemiyorum’’. Tamam, ben nasıl antrenman yapıyorum? Sadece yaptığım antrenmana akıllıca yaklaşıp sürekli olarak ilerlemeye çalışıyorum. Spor salonuna herkes belli ölçüde vaktini veriyor neden bu verdiğimiz vakitte alabileceğimizin en iyisini almayalım? Herkesin bir güç potansiyeli var. Tabii ki dünya klası bir atlet olmamıza gerek yok. Elbette sadece ‘’sağlıklı yaşam’’ adı altında spor salonuna gitmek de gayet kabul edilebilir bir neden fakat orada da belli hedeflere ihtiyacımız var ve yine ‘’sağlığın’’ kişi için neyi ifade ettiğini netleştirmemize. Neye ihtiyacın olduğunu belirle ve düzenli olarak yap.

3-) KENDİNE İNANMAMAK

Aslında bu, hedef ile oldukça ilintili. Çünkü bir şeyi yapabileceğimize inanmamız için öncelikle neyi yapmak istediğimizi (hedef) biliyor olmamız lazım. Hedeflere inanmamak genelde çok uzun vadeli hedef seçimine sahip olup, bunu kısa vadede daha küçük hedefler silsilesine indirgememekten ve/veya bizi zorlamayacak kadar kolay hedef seçimlerinden kaynaklanır. Hedefler bize bir mücadele sunacak kadar zor ve belirli yakın tarihlerde ulaşabilecek kadar da mümkün seviyede olmalı ki inancımız daim kalsın.

Evet çok klişe ama gerçekten her şeyden önce kendine inanarak başla, pek çok şeyi doğal olarak başarabileceğinizi göreceksiniz.

ÖZETLEMEK GEREKİRSE

  • - Hedeflerine olabildiğince objektif yaklaş, duygusal değil.
  • - Hedeflerin net olsun, afaki değil.
  • - Bir Atlet gibi çalış, hedeflerini önceliklendir.
  • - Herkesin bir güç, performans potansiyeli var, dünya klası atlet olmana gerek yok.
  • - Tonlarca hareket yapma, yaptığın hareketlerin bir nedeni olsun.
  • - Evet klişe ama kendine ve hedeflerine ulaşacağına inan göreceksin ki yol kolaylaşacak.
  • - Ufak detaylarda boğulma, büyük resme odaklan. (‘’ Kreatin almalı mıyım? ‘’ Buna takılma ve yapacağın antrenmanlara odaklan)
  • - Neye ihtiyacın olduğunu analizle ve ihtiyacın olan şeyi düzenli olarak yap.
  • - Hedeflerin için plan yap ve planlarını hayata geçir.

‘’Hedef Belirlemek, Görünmeyeni Görünür Hale Getirmenin İlk Adımıdır.’’